Ginbål

Från Spexipedia
Hoppa till: navigering, sök

Ginbål är ett snabbt, effektivt och rättvist sätt att servera Grogg, traditionellt i mindre och mellanstora sällskap. På modernare tid har den serverats också i större sällskap. I en tillräckligt stor Glasskål hälles en sjuttiofemma Star Dry Gin upp. Om SDG ej finnes kan finare sort upphällas. I Ginet hälles sedan 132 cl (fyra 33 cl glasflaskor) Schweppes Bitter Lemon upp samtidigt ur de fyra flaskorna med en cirkulärt svepande rörelse. Is kan , om tillgängligt tillsättas efter behov. Servering sker med soppslev direkt i glas eller mugg efter läglighet. Om Bålen tar slut häller man upp en til och en till, Ända tills sällskapet ej sukta efter mera grogg (tillsuktningsmetoden)

Det första ginbålet hälldes upp i spexrummet under Filip II av Danne. Dracks troligen även upp under Filip II, antagligen dock av fler än Danne.

Har under årens lopp blivit ett medel för att be om ursäkt, fira något eller bara för att köpa sig lite taltid under ett spexkalas.